Παρουσίαση των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας της CitiesNet και e-Trikala και του υποψήφιου ευρ. Κόμβου DigitalHEALTHHUB, στην ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Μια ιδιαίτερη τιμητική και σημαντική ευκαιρία, για παρουσίαση των υπηρεσιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην υγεία Health4.0 της CitiesNet Δήμων Κεντρικής Ελλάδας και του υποψήφιου ευρ. Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία DigitalHEALTHHUB στην ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη 17/12/2021 στο Δήμο Τρικκαίων και στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας GiSeMi Hub της e-trikala AE.

Ειδικότερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ Κυριάκος Πιερρακκάκης, συνοδευόμενος από τους Υφυπουργούς κκ Γεώργιο Γεωργαντά και τον Θεόδωρο Λιβάνιο, μαζί με τον ΓΓ κ Λεωνίδα Χριστόπουλο, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και επίδειξη των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας του  προγράμματος GATEKEEPER . Την παρουσίαση έκανε ο ιατρός κ Γ. Ε. Δαφούλας, επιστημονικός συνεργάτης υπηρεσιών ψηφιακής υγείας της Cities Net AE και του Διαβητολογικού Κέντρου ΠΓΝΛ-ΠΘ 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του Προέδρου ΚΕΔΕ και ΔΣ της Cities Net κ Δημήτριο Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων και του Αναπληρωτή Δκτή της 5ης ΥΠΕ κ Ηλία Τσιαούση.

Επίσης έγινε αναφορά στην συμμετοχή φορέων της Κεντρικής Ελλάδας στον υποψήφιο ευρ. Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στην Υγεία DigitalHEALTHHUB που ήδη πέρασε την αρχική φάση επιλογής σε εθνικό επίπεδο και προχωρά στην επόμενη φάση αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub θα αποτελέσει «κατάστημα μιας στάσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο οικοσύστημα, που θα λαμβάνει υποστήριξη κατά τη διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του.
Παράλληλα, υπό το πρίσμα της εξωστρέφειας έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερα από 10 μνημόνια συνεργασίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών από κοινού με άλλους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας, τη μεταφορά της γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών, την υλοποίηση Brokerage Events και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την είσοδο επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού.
Στο Health Hub συμμετέχουν και υποστηρίζουν ενεργά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και συνολικά 18 ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα, εταιρίες του κλάδου και φορείς επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων το GiSeMi Hub του Δήμου Τρικκαίων και της etrikala AE. Επικεφαλής Οργανισμός είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται στη Λάρισα από το 2005. https://entre.gr/parousiasi-tou-protou-evropaikou-komvou-psifiakis-kainotomias-health-hub-stin-perifereia-thessalias/

Ο κύριος στόχος του προγράμματος GATEKEEPER http://dccg.gr/gatekeeper/ είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που συνδέει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους ηλικιωμένους πολίτες και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος με βάση την εμπιστοσύνη για την αντιστοίχιση ιδεών, τεχνολογιών, και διαδικασιών, με στόχο την εξασφάλιση υγιεινότερης ανεξάρτητης ζωής για τους γηράσκοντες πληθυσμούς. Μέχρι το 2022, το GATEKEEPER θα ενσωματωθεί σε ένα ευρωπαϊκό, βασισμένο σε τυποποιημένα, διαλειτουργικό και ασφαλές πλαίσιο που θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους προγραμματιστές για τη δημιουργία συνδυασμένων ψηφιακών λύσεων για εξατομικευμένη έγκαιρη ανίχνευση και παρεμβάσεις που: (i) θα αξιοποιήσουν την επόμενη γενιά υγειονομικής περίθαλψης και καινοτομίες ευεξίας. (ii) θα καλύπτουν ολόκληρο το εύρος της περίθαλψης για τους ηλικιωμένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτογενούς πρόληψης, των χρόνιων ασθενειών και των συμπτωμάτων νοσηρότητας, (iii) θα ευθυγραμμίζονται «από το σχεδιασμό» με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την προστασία των δεδομένων, την προστασία των καταναλωτών και την προστασία των ασθενών, (iv) θα υπόκεινται σε αξιόπιστες διαδικασίες πιστοποίησης, (iv) θα υποστηρίζουν της παραγωγής αξίας μέσω της ανάπτυξης προηγμένων επιχειρηματικών μοντέλων.

Το GATEKEEPER θα προσπαθήσει να επιτύχει τους παραπάνω στόχους κατά τη διάρκεια ενός 42μηνου προγράμματος εργασίας την ανάπτυξη λύσεων που θα περιλαμβάνουν περίπου 40.000 ηλικιωμένους πολίτες, καθώς και διάφορους σχετικούς φορείς όπως δημόσιες δομές, ιδρύματα, εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς κ.α. σε 8 περιφερειακές κοινότητες, από 7 κράτη μέλη της ΕΕ

Oι πιλοτικές αυτές υπηρεσίες, του GATEKEEPER,είναι καινοτόμες εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάναστασης ( Internet of Things, Big Data, Αrtificial Ιntelligence) στo τομέα της υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Ειδικότερα η Cities Net AE των Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, έχει επιλεγεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕ να υπολοποιήσει τον εθνικό πιλότο υπηρεσιών του ευρ. προγράμματος Horizon2020 GATEKEEPER

για τα έτη 2019-2022, στην Κεντρική Ελλάδα που στοχεύει να υποστηρίξει μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών την ενεργό και υγιή γήρανση των δικαιούχων των υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ και Δημοτικά ιατρεία. Συνολικά θα ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα 1.000 εθελοντές χρήστες με παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σε Κεντρική Ελλάδα και Αττική σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονικός υπεύθυνος: Aναπλ. Καθ. Οδ. Ανδρούτσος) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Επιστημονικός υπεύθυνος:  Καθηγ. K. Μανιός) αντίστοιχα και 150 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε συνεργασία με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονικά υπεύθυνη: Αναπλ.Καθηγήτρια Αλ. Μπαργιώτα). Τεχνικοί εταίροι του έργου στην Ελλάδα είναι το ΕΚΕΤΑ (συντονιστής φορέας του πιλότου στην Ελλάδα), Παν. Πατρών, Παν Ιωαννίνων και η εταιρία Bioassist.