Ενημέρωση στη Λάρισα για τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας της CitiesNet μέσω του ευρ. προγράμματος GATEKEEPER


Ενημερωτική εκδήλωση για τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης  της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής ΟΤΑ “Cities Net ΑΕ” Δήμων Κεντρικής Ελλάδας μέσω του ευρ. προγράμματος GATEKEEPER https://dccg.gr/gatekeeper/, διοργανώθηκε το πρωί της Δευτέρας 14/3/2022  από το Δήμο Λαρισαίων και το Cities Net AE, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GATEKEEPER αφορά στην τηλεφροντίδα ηλικιωμένων», αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης, με το Δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να περιγράφει ένα «ιδιαίτερα σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».«Η ένωση των δυνάμεων των δήμων δείχνει να αποδίδει καρπούς», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Προέδρος ΔΣ CitiesNet, Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, ενώ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Λαρισαίων, Σ. Βούλγαρης, υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή προγραμμάτων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των Δήμων μέσω των Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας, σε θέματα τεχνολογίας. Επίσης αναφέρθηκε στα καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται με οφέλη για τους πολίτες, με φόντο τις κατατεθείσες προτάσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρών στη Λάρισα ήταν και ο πρόεδρος τη e-trikala ΑΕ, Γιάννης Κωτούλας, καθώς η δημοτική εταιρεία συμμετέχει και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα στα Τρίκαλα.

Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί πως στη χώρα μας το πρόγραμμα GATEKEEPER θα υλοποιηθεί τα έτη 2020-2023, στην Αττική και στην Κεντρική Ελλάδα και στοχεύει να υποστηρίξει μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών την ενεργό και υγιή γήρανση των δημοτών.

Συνολικά θα ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα 1.000 εθελοντές χρήστες με παράγοντες μεταβολικού συνδρόμου (300 σε Κεντρική Ελλάδα και 700 Αττική) σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στη ΣΕΦΑΑΔ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα και 150 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην Κεντρική Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τεχνικοί εταίροι στην Ελλάδα είναι το ΕΚΕΤΑ (συντονιστής του προγράμματος στην Ελλάδα), τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων , Πατρών και Χαροκοπειο, καθώς η εταιρεία BioAssist.