Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα τηλεφροντίδας 5ης ΥΠΕ – Δήμων


201601250931305829

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε 19-20/1/2016 στις Βρυξέλλες, το συνέδριο Joint Digital Healthcare Symposium για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκούς προγράμματος τηλεφροντίδας United4Health http://www.united4health.eu. Η διοργάνωση του εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τηλεϊατρικής και e-health (EHTEL), και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 200 συμμετεχόντων από όλη την Ευρώπη, κυρίως εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτρονικής υγείας.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο κ. Βαγγέλης Σταματιάδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφορικής της 5ης ΥΠΕ, ο κ Βασίλειος Αλετράς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του προγράμματος United4Health, ο κ Παναγιώτης Σταφυλάς, Καρδιολόγος και ιατρικός συντονιστής του προγράμματος United4Health και ο κ. Γεώργιος Ε. Δαφούλας, ιατρός ειδικ. Παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων.

Οι υπηρεσίες τηλεφροντίδας στην Κεντρική Ελλάδα, υλοποιούνται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (5η ΥΠΕ), την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων και την Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών ,Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.» , της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος United for Health. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών», την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος United for Health επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ) από τους θεράποντες ιατρούς με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ” οίκον παρακολούθησης (μέσω τηλεμετρίας) και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω των προγραμμάτων αυτών παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε δεκάδες ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, με τη χρήση νέων τεχνολογιών από την 5η ΥΠΕ και τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας.

Στις υπηρεσίες του προγράμματος United4Health εντάχθηκαν περισσότεροι από 10.000 ασθενείς από όλη την Ευρώπη, και σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των υπηρεσιών, οι υπηρεσίες τηλεφροντίδας μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και στην εξοικονόμηση πόρων.