Παρουσίαση υπηρεσιών ψηφιακής υγείας ευρ. πρoγράμματος GATEKEEPER της Cities Νet SA των Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.


Η Cities Net AE των Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, είχε την ευκαιρία να  παρουσιάσει τις υπηρεσίες ενεργού και υγιούς γήρανσης ηλικιωμένων (EIPonAHA http://dccg.gr/reference-site-3-eip-on-aha/) με τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν στους Δήμους-Μετόχους της, στα πλαίσια του ευρ. προγράμματος Horizon2020 GATEKEEPER, στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων http://www.eddyppy.gr/simeioste-tin-imerominia-15o-panellinio-synedrio-ellinikoy-diktyoy-ygion-poleon
 
Ο κύριος στόχος του προγράμματος GATEKEEPER http://dccg.gr/gatekeeper/ είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που συνδέει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους ηλικιωμένους πολίτες και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος με βάση την εμπιστοσύνη για την αντιστοίχιση ιδεών, τεχνολογιών, και διαδικασιών, με στόχο την εξασφάλιση υγιεινότερης ανεξάρτητης ζωής για τους γηράσκοντες πληθυσμούς. Μέχρι το 2022, το GATEKEEPER θα ενσωματωθεί σε ένα ευρωπαϊκό, βασισμένο σε τυποποιημένα, διαλειτουργικό και ασφαλές πλαίσιο που θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους προγραμματιστές για τη δημιουργία συνδυασμένων ψηφιακών λύσεων για εξατομικευμένη έγκαιρη ανίχνευση και παρεμβάσεις που: (i) θα αξιοποιήσουν την επόμενη γενιά υγειονομικής περίθαλψης και καινοτομίες ευεξίας. (ii) θα καλύπτουν ολόκληρο το εύρος της περίθαλψης για τους ηλικιωμένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτογενούς πρόληψης, των χρόνιων ασθενειών και των συμπτωμάτων νοσηρότητας, (iii) θα ευθυγραμμίζονται «από το σχεδιασμό» με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την προστασία των δεδομένων, την προστασία των καταναλωτών και την προστασία των ασθενών, (iv) θα υπόκεινται σε αξιόπιστες διαδικασίες πιστοποίησης, (iv) θα υποστηρίζουν της παραγωγής αξίας μέσω της ανάπτυξης προηγμένων επιχειρηματικών μοντέλων.
Το GATEKEEPER θα προσπαθήσει να επιτύχει τους παραπάνω στόχους κατά τη διάρκεια ενός 42μηνου προγράμματος εργασίας την ανάπτυξη λύσεων που θα περιλαμβάνουν περίπου 40.000 ηλικιωμένους πολίτες, καθώς και διάφορους σχετικούς φορείς όπως δημόσιες δομές, ιδρύματα, εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς κ.α. σε 8 περιφερειακές κοινότητες, από 7 κράτη μέλη της ΕΕ
Oι πιλοτικές αυτές υπηρεσίες, του GATEKEEPER,είναι καινοτόμες εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάναστασης ( Internet of Things, Big Data, Αrtificial Ιntelligence) στo τομέα της υγείας και κοινωνικής μέριμνας.
 
Ειδικότερα η Cities Net AE των Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, έχει επιλεγεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕ να υπολοποιήσει τον εθνικό πιλότο υπηρεσιών του ευρ. προγράμματος Horizon2020 GATEKEEPER
για τα έτη 2019-2022, στην Κεντρική Ελλάδα που στοχεύει να υποστηρίξει μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών την ενεργό και υγιή γήρανση των δικαιούχων των υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ και Δημοτικά ιατρεία. Συνολικά θα ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα 1.000 εθελοντές χρήστες με παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σε Κεντρική Ελλάδα και Αττική σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονικός υπεύθυνος: Aναπλ. Καθ. Οδ. Ανδρούτσος) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Επιστημονικός υπεύθυνος:  Καθηγ. K. Μανιός)αντίστοιχα και 150 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε συνεργασία με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονικά υπεύθυνη: Επικ.Καθηγήτρια Αλ. Μπαργιώτα). Τεχνικοί εταίροι του έργου στην Ελλάδα είναι το ΕΚΕΤΑ, Παν. Πατρών, Παν Ιωαννίνων και η εταιρία Bioassist.
Την παρουσίαση του προγράμματος GATEKEEPER στο συνέδριο, έκανε ο ιατρός κ Γ. Ε. Δαφούλας, Επιστημονικός συνεργάτης υπηρεσιών ψηφιακής υγείας της Cities Net AE και του Διαβητολογικού Κέντρου ΠΓΝΛ-ΠΘ 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.