Παρουσίαση των υπηρεσιών του ευρ. προγράμματος #H2020 GATEKEEPER της CitiesNet, σε Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας, στην ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στα Τρίκαλα.


Τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή στο πλαίσιο της προσπάθειας για απόκτηση ή διατήρηση καλής υγείας, ανέδειξε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνου).

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης» ο Δήμος Τρικκαίων και το τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν την ημερίδα, με στόχο το να ενημερωθούν οι πολίτες για το εύρος των ωφελειών από μια ορθή διατροφή,

Ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας τόνισε στον χαιρετισμό του ότι έχει μεγάλη σημασία, το να συνδυαστεί η διατροφή με όλο το εύρος της: παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, διαχείρισή τους, κυκλική οικονομία, διαχείριση απορριμμάτων και υπολειμμάτων διατροφής.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης και ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος,  ειδική αναφορά στους στόχους του νέου τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας που λειτουργεί στα Τρίκαλα, έκανε ο πρόεδρός του, καθ. Θανάσης Μανούρας. Παρέστησαν επίσης, η τ. αντιδήμαρχος Εφη Λεβέντη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ντ. Μπάρδας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Β. Γιαγιάκος, πανεπιστημιακοί και φοιτητές/τριες.

Σημαντική στιγμή, η βράβευση της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Τριχοπούλου, η οποία απηύθυνε και σχετική ομιλία, ειδικά για τη μεσογειακή διατροφή.

Η ημερίδα τελούσε και υπό την αιγίδα της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας και ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες: «Δράσεις προαγωγής υγείας και γαστρονομίας στον Νομό Τρικάλων» και «Διατροφή & υγεία».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες μέθοδοι για τη διαιτητική διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου σε ενήλικες, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GATEKEEPER  από την και Γ. Παπαγιαννοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστ. Συνεργ. ΤΔΔ, που υλοποιεί σε 10 Δήμους -Μετόχους της, στην Κεντρική Ελλάδα η Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ Citiesnet ΑΕ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ (Συντονιστής Εταίρος), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών , την εταιρεία BioAssist και με υπεργολάβους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την e-trikala AE Δήμου Τρικκαίων.