Μια ακόμη τιμητική διάκριση για την Κεντρική Ελλάδα, μια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), με βάση τα ευρωπαϊκά προγράμματα ηλεκτρονικής υγείας στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριέλαβε την Κεντρική Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση» (EIP on AHA- European Innovation Partnershipon Active and Healthy Ageing)»
H ΕΕ συγκεντρώνει φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, από όλη την Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες για την ικανοποίηση των αναγκών του γηράσκοντος πληθυσμού στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση» (EIP on AHA- European Innovation Partnershipon Active and Healthy Ageing (https://ec.europa.eu/eip/ageing/home_en )
Ήδη φορείς και Δήμοι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό : http://www.eiponaha.gr/
Οι σημαντικότερες δράσεις προς την κατεύθυνση ευτή, επιλέγονται από την ΕΕ κάθε 2-3 έτη , για ένταξη τους στο πλαίσιο της EIPonAHA.
Ειδικότερα στην Κεντρική Ελλάδα η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερέας Ελλαδας, ο Δήμος Τρικκαίων, η «e-trikala AE» του Δήμου Τρικκαίων και η Ψηφιακή Κοινότητα των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας (Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών- Cities Net AE), υλοποιούν μια σειρά υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας για εκατοντάδες ασθενείς τα τελευταία 7 χρόνια.
Οι υπηρεσίες αυτές αναπτύχθηκαν μετά από εξουσιοδότηση και συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα πλαίσια των των ευρωπαϊκών προγραμμάτων “United For Health” www.united4heatlh.eu και “Renewing Health” (www.renewinghealth.eu) με στόχο την περαιτέρω πιλοτική εφαρμογή ευρείας κλίμακας υπηρεσιών τηλεϊατρικής χρόνιων νοσημάτων, του ευρ. προγράμματος “SUSTAINS” http://www.sustainsproject.eu με στόχο την πρόσβασης ασθενών, μέσω διαδικτύου, σε υπηρεσίες γραφείου κίνησης ασθενών και πρόσβασης στον ιατρικό τους φάκελο και του ευρ. προγράμματος “Smartcare” http://pilotsmartcare.eu/ για τον συντονισμό υπηρεσιών του ΕΣΥ με τις κοινωνικές δομές των Δήμων με την χρήση νέων τεχνολογιών.
Επιπλεόν οι υπηρεσίες αυτές έχουν αξιολογηθεί με κλινικού , οικονομικούς κ οργανωτικούς δείκτες και μπορούν να παρέχουν έτσι χρήσιμες πληροφορίες σε άλλες περιφέρειες και σε κεντρικό επίπεδο, στα πλαίσια επέκτασης των υπηρεσίων ηλεκτρονικής υγείας και στην χώρα μας.
Αξιολογώντας τις παραπάνω δράσεις η ΕΕ συμπεριέλαβε την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα στην EIPonAHA, ως Περιφέρειες της ΕΕ. που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον στόχο για μια ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για την ενεργή και υγιή γήρανση, με ορίζοντα το 2020:
https://ec.europa.eu/eip/ageing/commitments-tracker/b3/integrated-ict-based-services-social-and-health-sector-regions-thessaly-and_en
Ειδικότερα με βάση την διεθνή εμπειρία αλλά και τα παραπάνω επιτυχημένα προγράμματα στην Κεντρική Ελλάδα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας μπορούν θα μπορούσαν αντιμετωπιστούν με την χρήση νέων τεχνολογιών στην υγεία και κοινωνική φροντίδα -Information and Communication Technology (ICT) Intergrated Care. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εισαγωγή καινοτομιών και στην διασφάλιση χρηματοδότησεων μέσω του Σύμφωνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020 αλλά και ανταγωνιστικών προγραμμάτων της ΕΕ ( Horizon 2020).
Αυτό αποτελεί και στόχο της ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας 2020 <http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm> (Digital Agenda 2020 – DAΕ 2020) (ή ψηφιακό θεματολόγιο) και ειδικότερα για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Η DAΕ 2020 αποτελεί το Ευρωπαϊκό όραμα και τη βάση για να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις με στόχο την εναρμονισμένη ψηφιακή πρόοδο των Ευρωπαϊκών χωρών με ορίζοντα το έτος 2020.