Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 3-4/12/2015 στην Αθήνα , η παρουσίαση των προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας της 5ης ΥΠΕ και τηλεφροντίδας σε συνεργασία με τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας στο συνέδριο eHealth Forum, στην Αθήνα 3-4/12/2015, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Το eHealth Forum http://www.ehealthforum.org/ ένας νέος, δυναμικός θεσμός, που προωθεί πολυεπίπεδες συνεργατικές δράσεις στη χώρα μας, μεταξύ επιστημονικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, του ψηφιακού και υγειονομικού χώρου.
Η διοργάνωση αποτελεί συνέχεια του e-Ηealth Forum 2014 <http://ehealth2014.org/>, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συμμετεχόντων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.
Την παρουσίαση έκανε ο κ. Βαγγέλης Σταματιάδης (Διεύθυνση Πληροφορικής 5ης ΥΠΕ). Στο συνέδριο συμμετείχαν στελέχη της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Μιχάλη Βενιζέλο, Διευθυντή ιατρό Γενικής Ιατρικής, και το περίπτερο της 5ης ΥΠΕ στον χώρο έκθεσης του συνεδρίου στελέχωσαν η κ. Ε. Πατήλα, ο κ. Σ. Κραβαρίτης, η κ. Γ Κουτσαντώνη, η κ. Μ. Μαραγιάννη και ο κ. Γ. Ε. Δαφούλας, ιατρός ειδικ. Παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων.
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παρουσιάστηκε από τον κ. Σταματιάδη, αποτελεί ένα υψηλής προτεραιότητας έργο πληροφορικής σε εξέλιξη από την 5η ΥΠΕ. Πρόκειται για την on-line διασύνδεση του συνόλου των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (33 Κέντρα Υγείας, 321 Περιφερειακά Ιατρεία, 11 Αστικές Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ) και την ενιαία διαχείρισή τους σε όλα τα επίπεδα (Διοικητικό, Ανθρώπινο Δυναμικό, Οικονομική Διαχείριση, Ιατρονοσηλευτικό Υποσύστημα, Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς). Τα προσδοκόμενα οφέλη από την ολοκλήρωση και θέση σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος είναι οικονομικά (μείωση κόστους, εξοικονόμηση πόρων), επιχειρησιακά (αύξηση παραγωγικότητας, βελτίωση αποδοτικότητας και λειτουργίας) και κυρίως κοινωνικά (αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες). Προς αυτή την κατεύθυνση και με εργαλείο τη σημαντική εμπειρία της 5ης ΥΠΕ από τη συμμετοχή της σε μεγάλης κλίμακας Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ηλεκτρονικής Υγείας, αναμένεται να ενσωματωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η παροχή υπηρεσιών Τηλεϊατρικής και Τηλεφροντίδας για την κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών (π.χ. χρόνια νοσήματα).
Οι υπηρεσίας τηλεφροντίδας στην Κεντρική Ελλάδα, υλοποιούνται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (5η ΥΠΕ), την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων και την Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών ,Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.» , της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος United for Health http://www.united4health.eu. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών», την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Υγείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος United for Health επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ” οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω των προγραμμάτων αυτών παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε δεκάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών από την 5η ΥΠΕ και τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας.