Ενημέρωση για τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του GATEKEEPER στη Λαμία


Οι υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης θα παρέχονται μέσα από ένα σημαντικό πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το “GATEKEEPER”

Ενημερωτική εκδήλωση για τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης  στη Λαμία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος GATEKEEPER https://dccg.gr/gatekeeper/, διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης  14/4/2022, από το Δήμο Λαμιέων και τη Cities Net AE, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο Λαμιέων. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα GATEKEEPER αφορά στην τηλεφροντίδα ηλικιωμένων με παράγοντες κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου και ασθενών με χρόνια νοσήματα κατ’ οίκον, μέσω τεχνητής νοημοσύνης και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κύριοι ομιλητές της ενημερωτικής εκδήλωσης

Κύριοι ομιλητές της ενημερωτικής εκδήλωσης ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ Φ. Σερέτης, ο κ. Γεώργιος Ε. Δαφούλας, Ιατρός-Επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής ΠΘ και CitiesNet AE και η κα. Νέλη Μυλωνά, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης CitiesNet AE. Τον συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε είχε ο Καθηγητής Αθανάσιος Κακαρούντας,  Διευθυντής Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων, Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική ΠΘ. καθώς και ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Υγείας κ. Χαράλαμπος Καρανίκας του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική ΠΘ. και θέμα «Οι Αναπτυξιακές ΟΤΑ ως εργαλείο Καινοτομίας στον Τομέα της Υγείας, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Οδυσσέας Ράπτης, CEO e-trikala ΑΕ και μέλος ΔΣ CitiesNet ΑΕ, η κα Αλ. Μπαργιώτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΠΘ, Διευθύντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων ΠΓΝΛ, 5ης ΥΠΕ, ο Ευαγ. Σταματιάδης, Διευθυντής Πληροφορικής 5ης ΥΠΕ, η Ιωάννα Δρυμπέτα, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και ο Δημήτριος Βιτάλης, Business Unit Manager-Head of Diabetes Care at Menarini Diagnostics Greece (ανάδοχος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού GATEKEEPER)

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θύμιος Καραϊσκος απευθύνοντας χαιρετισμό στην ενημερωτική εκδήλωση τόνισε χαρακτηριστικά:

«…Η υλοποίηση  προγραμμάτων, που αφορούν στην ψηφιακή υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πραγματικότητα και στον Δήμο μας, μέσω της CitiesNet. Η σημερινή συνάντηση, με το πρόγραμμα GATEKEEPER, στοχεύει στη δημιουργία συνδυασμένων ψηφιακών λύσεων, για εξατομικευμένη έγκαιρη ανίχνευση και παρεμβάσεις σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην υγιή γήρανση των δημοτών μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει στον μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας, με πρωτοβουλίες και δράσεις που προχωρούν, πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, στην προετοιμασία για ένα ισχυρότερο και ανθεκτικότερο σύστημα υγείας.

       Στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκσυγχρονίζουμε τις πολιτικές και έχοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και την συνολική ανάπτυξη του τόπου μας……»

 

 

Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί πως στη χώρα μας το πρόγραμμα GATEKEEPER θα υλοποιηθεί τα έτη 2020-2023, στην Αττική και στην Κεντρική Ελλάδα και στοχεύει να υποστηρίξει μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών την ενεργό και υγιή γήρανση των δημοτών.

Συνολικά θα ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα 1.000 εθελοντές χρήστες με παράγοντες μεταβολικού συνδρόμου (300 σε Κεντρική Ελλάδα και 700 Αττική) σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στη ΣΕΦΑΑΔ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα και 150 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην Κεντρική Ελλάδα, σε συνεργασία με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τεχνικοί εταίροι στην Ελλάδα είναι το ΕΚΕΤΑ (συντονιστής του προγράμματος στην Ελλάδα), τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πατρών καθώς η εταιρεία BioAssist.

 

Πηγή:  LamiaReport