Έναρξη των υπηρεσιών “έξυπνων οικιών” αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων στο Δήμο Γρεβενών την άνοιξη 2019


Στην εποχή του «Internet of Things- διαδικτύου των πραγμάτων» εισέρχονται οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας στο Δήμο Γρεβενών, ως μέτοχος στην Διαδημοτική Αναπτυξικά ΟΤΑ «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας- Cities Net AE» που υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTIVAGE http://dccg.gr/activites/activage/

Το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη μερικών δεκάδων «έξυπνων οικιών” αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων στο Δήμο Γρεβενών από την άνοιξη 2019, και μέχρι το 2020.

Παρ’ ότι η ορολογία δεν είναι ακριβής, τα συγκεκριμένα σπίτια θα είναι «έξυπνα»: ο εξοπλισμός που θα δοθεί, θα χρησιμεύσει στη βελτίωση των συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης για δικαιούχους ΚΑΠΗ ή και του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στα σπίτια των εθελοντών ηλικιωμένων δημοτών που θα επιλεγούν, θα εγκατασταθεί δωρεάν εξοπλισμός που θα επιτρέπει τη διακριτική παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας και την αυτόματη αναγνώριση τυχόν προβλημάτων (πχ πτώση, κίνδυνος θερμοπληξίας κτλ) με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων. Το 2018 έγινε πιλοτική δοκιμή της πλατφόρμας και την άνοιξη του 2019, θα ξεκινήσει η ένταξη εθελοντών χρηστών και στον Δήμο Γρεβενών. Ήδη η Cities Net AΕ έχει προσλάβει στα Γρεβενά επαγγελματία υγείας, για την ενημέρωση και ένταξη των εθελοντών δικαιούχων των υπηρεσιών του προγράμματος. ACTIVAGE.

Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν εκτενώς σε συνεδρίαση του ΔΣ της CitiesNet, το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου2019 στο Δημαρχείο Τρικκαίων με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Γρεβενών Χρήστου Τριγώνη και του Προέδρου της ΔΕΚΕΓ κ. Ιωάννη Μίχου, όπου αναλύθηκε η σημασία του όλου προγράμματος, το οποίο αφορά σε 10.000 χρήστες σε όλη την Ευρώπη.

Ταυτοχρόνως, άλλοι 100 περίπου ασθενείς με διαβήτη/υπέρταση θα μπορούν ενταχθούν σε πρόγραμμα τηλεφροντίδας, επίσης με τη χρήση του «διαδικτύου των πραγμάτων», από το διαβητολογικό ιατρείο του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

To πρόγραμμα υλοποιείται στην Κεντρική Ελλάδα από τη CitiesNet ΑΕ, τη διαδημοτική εταιρεία απαρτίζουν 10 Δήμοι (Γρεβενών, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Βέροιας, Βόλου, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Ιωαννιτών).

Στο πρόγραμμα μετέχουν ακόμη από την Ελλάδα ως εταίροι, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, και ο Δήμος Μεταμόρφωσης Αττικής, με παροχή παρόμοιων υπηρεσιών.