Παρουσίαση της έναρξης του ευρ. προγράμματος 5G-TERRA πιλοτικών, καινοτόμων 5G υπηρεσιών στην έκθεση BEYOND στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής ΟΤΑ CitiesNet ΑΕ των 10 Δήμων Κεντρικής Ελλάδας


H Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ CitiesNet ΑΕ Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, με έδρα τα Τρίκαλα, εδώ και περίπου 15 χρόνια, υλοποιεί καινοτόμες, πιλοτικές ψηφιακές υπηρεσίες στους μετόχους Δήμους της, που είναι:

Δήμος Βέροιας,
Βόλου,
Γρεβενών,
Ιωαννιτών,
Καρδίτσας,
Κατερίνης,
Κοζάνης,
Λαμιέων,
Λαρισαίων,
και Δήμος Τρικκαίων, που έχει την Προεδρία του ΔΣ

Mε την ευκαιρία της έκθεσης BEYOND  https://www.beyond-expo.gr/el/  στη Θεσσαλονίκη, η κοινοπραξία του ευρ. προγράμματος 5G-TERRA https://5g-terra.eu/ συμμετείχε με ενημερωτικό περίπτερο, μέσω της CitiesNetAE.

H BEYOND είναι μια διεθνής έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί σημείο συνάντησης των πιο λαμπρών μυαλών της περιοχής, των πιο καινοτόμων εταιρειών, αλλά και τεχνολογιών αιχμής, φιλοδοξώντας να γίνει η κορυφαία διοργάνωση του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της CitiesNet την Παρασκευή 26/4 στους χώρους της ΔΕΘ , κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Καινοτομίας και Νεών Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή:

Δημάρχου Τρικκαίων Πρόεδρος ΔΣ , κ Σακκάς Νικόλαος,
Αντιπρόεδρος ΔΣ , κ Γρηγοριάδης Καλλίστρατος, Δήμος Βέροιας,
κ Σαββάκη Αριστείδη, Δήμος Βόλου,
κ Σκόνδρας Ρήγας, Δήμος Γρεβενών
κ Τσίρκος Ευθύμιος, Δήμος  Κατερίνης
και ο κ Ράπτης Οδυσσέας, CEO της e-trikala AE.

Στο ΔΣ ενημέρωσαν από την ομάδα έργου του ευρ. προγράμματος 5G TERRA της CitiesNet AE o ιατρός κ. Γεώργιος Δαφούλας , υπεύθυνος υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, ο οικονομολόγος κ. Αθανάσιος Αντωνίου και η κα Στέλλα Τάσιου, γραμματέας διοίκησης.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, 5G-TERRA το οποίο ξεκίνησε την 1/1/2024, και αφορά την παροχή υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας 5G μέσω του δικτύου του ΟΤΕ στους τελικούς πελάτες απομακρυσμένων και αραιοκατοικημένων περιοχών στην Ελλάδα για προσωπική, επιχειρηματική και κυβερνητική ανάπτυξη. Το έργο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόγραμμα  «5G and Edge Cloud for Smart Communities».

Έχουν επιλεγεί δέκα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF Digital), τα οποία θα ηγηθούν της υλοποίησης της συνδεσιμότητας 5G, καθιστώντας δυνατές πρωτοποριακές και καινοτόμες εφαρμογές

Οι βασικές δραστηριότητες του έργου 5G-TERRA, περιλαμβάνουν:

  • Την εγκατάσταση σταθμών βάσης 5G από τον ΟΤΕ στις παραπάνω περιοχές
  • Τον προσδιορισμό και την εκτέλεση σεναρίων περιπτώσεων χρήσης (Use cases) για την δοκιμή και επικύρωση της υποδομής 5G με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας(ΥΚΩ), δηλαδή την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την πολιτική προστασία.

Οι πάροχοι ΥΚΩ θα υποστηρίξουν τα παραπάνω σενάρια χρήσης και τις δραστηριότητες επικύρωσης, που θα εκτελέσουν οι τεχνικοί εταίροι του έργου, ενώ αρκετοί Δήμοι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως νοσοκομεία και σχολεία που βρίσκονται στην Ελλάδα, θα είναι στο πεδίο εφαρμογής.

Οι δήμοι που εκπροσωπούνται άμεσα από τους παρόχους ΥΚΩ (Δίκτυο Δήμων dccg.gr και Περιφέρεια Κρήτης) που συμμετέχουν στο έργο, περιλαμβάνουν δήμους των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκτός από τους δήμους που εμπλέκονται άμεσα στο έργο, επιπλέον δήμοι, οι οποίοι παρουσιάζουν αντίστοιχες πτυχές, είναι επίσης επιλέξιμοι στα πλαίσια του έργου, όπως Δήμοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. κ.λπ.

Ο ΟΤΕ ως βασικός συμμετέχων του έργου είναι η μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας στην Ελλάδα. Εξελίσσει διαρκώς το δίκτυο κινητής της και έφερε πρώτος στην Ελλάδα το 5G. Mε την συνεχή επέκτασή του σε όλο και περισσότερες πόλεις, έχει την μεγαλύτερη 5G κάλυψη στην χώρα, με 97% στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ήδη ξεπερνούν το 1Gbps.

Η WINGS ICT που αποτελεί το βασικό συντονιστή του έργου, είναι ένα τεχνολογικός πάροχος λύσεων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του έργου, παρέχει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα για τους τομείς της Υγείας, Εκπαίδευσης και Πολιτικής Προστασίας, βάσει των οποίων θα εκτελεστούν τα προαναφερόμενα σενάρια, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • Τηλεϊατρική (πλατφόρμα Starlit – https://www.wings-ict-solutions.eu/startlit/)
  • Eκπαίδευση (πλατφόρμα WINGSchool – https://www.wings-ict-solutions.eu/wingschool/
  • Διαχείριση κρίσεων και επειγόντων περιστατικών (λύση έγκαιρης πυρανίχνευσης AIRWINGS plus – https://www.wings-ict-solutions.eu/urban-forest-fire-prevention/)