Συμμετοχή Cities Net Δήμων Κεντρικής Ελλάδας μέσω του ευρ. έργου GATEKEEPER, στο 1ο Workshop του κύκλου εργαστηρίων DigiGov Sessions, Aθήνα 5/12/2019


Δίνοντας το «παρών» στο 1ο Workshop του κύκλου εργαστηρίων DigiGov Sessions digigov.grnet.gr με θέμα «Σχεδιασμός Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα» (Service Design), που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το GRNET, η Cities Net των Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, συμμετείχε μέσω του ευρ. προγράμματος GATEKEEPER, στο θεματικό πεδίο πολιτικής “Υγεία, Πρόνοια – Κοινωνική Ασφάλιση”.
Πρόσωπα με γνώσεις σε σχεδιασμό, διοίκηση, εφαρμογή πολιτικών, παροχή δημοσίων υπηρεσιών κ.α. συμμετείχαν σε 11 θεματικά πεδία-τραπέζια ανταλλάσσοντας εμπειρίες πολιτών και επιχειρήσεων από τον Δημόσιο Τομέα και προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν κατά την συναλλαγή τους με το κράτος.
Για τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη μίλησε εκεί ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ψηφιακή Στρατηγική και την Προσέλκυση Επενδύσεων Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, που τόνισε την σημασία των συνεργατικών σχημάτων και τη συνεισφορά των πολιτών στην υλοποίηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
«Ένας από τους βασικούς στόχους του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας είναι η απλοποίηση και αναβάθμιση  των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει ο Δημόσιος τομέας βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος.
Ο κύριος στόχος του προγράμματος GATEKEEPER http://dccg.gr/gatekeeper/ είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που συνδέει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους ηλικιωμένους πολίτες και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος με βάση την εμπιστοσύνη για την αντιστοίχιση ιδεών, τεχνολογιών, και διαδικασιών, με στόχο την εξασφάλιση υγιεινότερης ανεξάρτητης ζωής για τους γηράσκοντες πληθυσμούς.
Το GATEKEEPER θα προσπαθήσει να επιτύχει τους παραπάνω στόχους κατά τη διάρκεια ενός 42μηνου προγράμματος εργασίας την ανάπτυξη λύσεων που θα περιλαμβάνουν περίπου 40.000 ηλικιωμένους πολίτες, καθώς και διάφορους σχετικούς φορείς όπως δημόσιες δομές, ιδρύματα, εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς κ.α. σε 8 περιφερειακές κοινότητες, από 7 κράτη μέλη της ΕΕ.
Oι πιλοτικές αυτές υπηρεσίες, του GATEKEEPER,είναι καινοτόμες εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάναστασης ( Internet of Things, Big Data, Αrtificial Ιntelligence) στo τομέα της υγείας και κοινωνικής μέριμνας.
Ειδικότερα η Cities Net AE των Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, έχει επιλεγεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕ να υπολοποιήσει τον εθνικό πιλότο υπηρεσιών του ευρ. προγράμματος Horizon2020 GATEKEEPER
για τα έτη 2019-2022, στην Κεντρική Ελλάδα που στοχεύει να υποστηρίξει μέσω χρήσης νέων τεχνολογιών την ενεργό και υγιή γήρανση των δικαιούχων των υπηρεσιών Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ και Δημοτικά ιατρεία. Συνολικά θα ενταχθούν δωρεάν στο πρόγραμμα 1.000 εθελοντές χρήστες με παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο σε Κεντρική Ελλάδα και Αττική σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονικός υπεύθυνος: Aναπλ. Καθ. Οδ. Ανδρούτσος) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγ. K. Μανιός)αντίστοιχα και 150 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε συνεργασία με την Κλινική Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επιστημονικά υπεύθυνη: Επικ.Καθηγήτρια Αλ. Μπαργιώτα). Τεχνικοί εταίροι του έργου στην Ελλάδα είναι το ΕΚΕΤΑ, Παν. Πατρών, Παν Ιωαννίνων και η εταιρία Bioassist.
Την παρουσίαση του προγράμματος GATEKEEPER στο 1ο Workshop του κύκλου εργαστηρίων DigiGov Sessions, έκανε ο ιατρός κ Γ. Ε. Δαφούλας, Επιστημονικός συνεργάτης υπηρεσιών ψηφιακής υγείας της Cities Net AE και του Διαβητολογικού Κέντρου ΠΓΝΛ-ΠΘ 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.