Παρουσίαση των προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας


Παρουσίαση των προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και της 5ης ΥΠΕ στην 3η συνάντηση του οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υγείας του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα, 30/9-1/10 2014.

Μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας για την Δημόσια Υγεία, παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας (e-health) των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και της 5ης ΥΠΕ στην διημερίδα της 3ης συνάντησης  του ελληνικού οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υγείας που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) στην Αθήνα την 30/9 και 1/10 2014.
Οι υπηρεσίες αυτές υλοποιούνται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερέας Ελλάδας  (5η ΥΠΕ),  την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων και την  Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών, Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A., της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  Renewing Health (http://www.renewinghealth.eu), United for Health (http://www.united4health.eu), SUSTAINS (http://www.sustainsproject.eu). Τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών», την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Υγείας.
Την παρουσίαση έκανε η Επικ. Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας κα Αλ. Μπαργιώτα, Διεθύντρια της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ σε συνεργασία με τον κ Γ. Ε. Δαφούλα, ιατρό ειδικ. Παθολόγο , επιστημονικό συνεργάτης της  e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων. Από την την 5η ΥΠΕ συμμετείχε επίσης ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ Αν. Σεπέτης.
Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων  ηλεκτρονικής υγείας  επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ’ οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω των  προγραμμάτων αυτών παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών από την 5η ΥΠΕ και τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και πιλοτικές υπηρεσίες πρόσβασης των ασθενών στον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελλο.

Η διημερίδα αφορούσε  ολόκληρο το φάσμα ψηφιακών εργαλείων, που ενδιαφέρουν σήμερα το σύνολο των Επαγγελμάτων Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, διοικητικούς πληροφορικής κ.ά.), ενώσεις ασθενών, Ερευνητικές ομάδες και Επιχειρηματικούς φορείς, εφ’ όσον  στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων αιχμής για την ελληνική πραγματικότητα, όπως η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων οδηγιών και η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς.

Η ενεργητική συμμετοχή των φορέων της Θεσσαλίας σ’ αυτό το εγχείρημα φορέων στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκτυο Οικοσυστημάτων αποτελεί, επομένως, μια διαρκή πρόκληση για την ανταλλαγή αμοιβαία χρήσιμων εμπειριών, υποδειγμάτων “καλών πρακτικών” και κυρίως για τη δημιουργία μιας προωθημένης αντίληψης “ψηφιακής κουλτούρας” και συμφιλίωσης με την καινοτομία.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας, η διασφάλιση ισοτιμίας στην πρόσβαση και στη συνέχεια της φροντίδας, όπως και η ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας με ενδυνάμωση του ρόλου των χρηστών-ασθενών και με ιδιαίτερη έμφαση σε ηλικιωμένους και χρόνιους πάσχοντες, αποτελούν θεμελιώδεις στόχους της Ευρωπαϊκής πολιτικής Υγείας.

Αυτοί οι στόχοι συγκλίνουν με τις πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές στην Υγεία και βασίζονται στις δυναμικές συνέργειες Δημοσίων φορέων, Αγοράς, Βιομηχανίας, ασθενών και Ακαδημαϊκού τομέα.