“Έξυπνα σπίτια” για ηλικιωμένους στα Γρεβενά


Στην επόμενη εποχή του διαδικτύου εισέρχονται ο Δήμος Γρεβενών, οι Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας και 150 πολίτες του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ξεκινά το έργο ACTIVAGE, μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια βελτίωσης της διαβίωσης σε ηλικιωμένους, με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, χρησιμοποιώντας το Internet of Things (IoT).

Με κόστος περίπου 20.000.000€ από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για μία πιλοτική δράση μεγάλης κλίμακας, που θα διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια εμπλέκοντας ενεργά σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας σε επτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τελική συνάντηση για το πρόγραμμα εν όψει της έναρξης υλοποίησής του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Τρικκαίων στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Γρεβενών ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Χρήστος Τριγώνης και ο Πρόεδρος της ΔΕΚΕΓ κ. Γιάννης Μίχος.

Φορέας υλοποίησης είναι οι Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας (CitiesNet), ο οποίος συγκάλεσε τη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του έργου: ΕΚΕΤΑ(ΙΠΤΗΛ), ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ), Δήμος Μεταμόρφωσης, GNOMON, καθώς και τους Δήμους που θα υλοποιήσουν το έργο στην Κεντρική Ελλάδα, που είναι οι Δήμοι Γρεβενών, Λαμίας, Βέροιας, Λάρισας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Κατερίνης και Τρικκαίων.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των στόχων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία του έργου και ειδικότερη συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης των υπηρεσιών του ACTIVAGE.

Η νέα αυτή τεχνολογία, Internet of Things, είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο. Αφορά στη συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του διαδικτύου σε αντικείμενα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, κάτι που σχετίζεται άμεσα με το συγκεκριμένο πρωτοποριακό έργο που υλοποιεί η CitiesNet.

Στην κεντρική Ελλάδα, ο στόχος είναι η ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» τo 2018 και 2019 για δικαιούχους του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitiesNet AE (Βέροιας, Βόλου, Γρεβένων, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων και ο Δήμος Τρικκαίων), σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης σε άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν τη σχετική ανάγκη.