13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου με θέμα: “Υγιείς Πόλεις: Ανθεκτικές-Βιώσιμες-Συμμετοχικές”


Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 182 εκπροσώπων Δήμων πανελλαδικά από όλα τα σημεία της χώρας το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Το Συνέδριο πλαισιώθηκε από τέσσερα στρογγυλά τραπέζια με ευρεία θεματολογία. Συγκεκριμένα το πρώτο αφορούσε στη βιώσιμη Ανάπτυξη και Υγεία, στόχοι και ρόλος των Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, στο οποίο τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων παρουσιάζοντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και γιατί υιοθετούνται από τις υγιείς πόλεις στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από από την 6η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα που άπτονται των “Πράσινων Δήμων”.

Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στις Πολιτικές Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και συγκεκριμένα πολιτικές για την Υγιή Γήρανση, την Ψυχική Υγεία, τη Φυσική Άσκηση και τη Διατροφή.

Πλούσια ήταν η θεματολογία και στο τρίτο στρογγυλό τραπέζι με κύριο σημείο αναφοράς την Πρόληψη και την αγωγή υγείας. Παρουσιάστηκαν τα Προγράμματα του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου, καθώς και διαδικασίες προληπτικού ελέγχου των 8 νοσημάτων μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας. Επίσης, παρουσιάστηκε η σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στην υπηρεσία της υγείας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο τελευταίο τραπέζι με τίτλο Δημοτικές δομές υγείας και κοινωνικής στήριξης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων προγράμματα και κοινωνικο-υποστηρικτικές δράσεις, η δημιουργία δικτύου φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και ο ρόλος της εθελοντικής εργασίας στις υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης των Ο.Τ.Α.

Στο τραπέζι αυτό εκπροσώπησε τόσο το Δήμο Τρικκαίων όσο και τις Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος (CitiesNet A.E), η ψυχολόγος κα. Χριστίνα Καραμπέρη και μίλησε για την μετεξέλιξη των δημοτικών υπηρεσιών κοινωνικής πολίτικης στην εποχή του ΙοΤ.

Επίσης παρουσίασε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTIVAGE, το οποίο και θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στην κεντρική Ελλάδα και αφορά την ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» των δικαιούχων του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitiesNet AE.