Παρουσίαση προγραμμάτος τηλεφροντίδας 5ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας σε ημερίδα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες 1/12/2015.



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 1/12/2015 στις Βρυξέλλες η ημερίδα για την ηλεκτρονική υγεία της επιτροπής STOΑ (για την αξιολόγηση τεχνολογίας και επιστήμης) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βλ. ΕΔΩ).

Στην ημερίδα, υπό την προεδρία της ευρωβουλευτού κ. Εύας Καϊλή, (αντιπροέδρου της επιτροπής STOA) και συντονιστή τον ευρωβουλευτή κ. JohnBowis (πρώην υπουργού υγείας της Βρεττανίας), παρουσιάστηκαν μετά από τιμητική πρόσκληση, τα προγράμματα τηλεϊατρικής της 2ης ΥΠΕ στο Αιγαίο και της 5ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, που υλοποιεί μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, αναμένεται να καλύψει της ανάγκες τηλεϊατρικής των νήσων του Αιγαίου. Μελλοντικά αναμένεται να επεκταθεί μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ), για την περίοδο 2014-2020, στην ηπειρωτική Ελλάδα από άλλες ΥΠΕ. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο κ. Χ. Πλάτσης, Υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Οι υπηρεσίας τηλεφροντίδας στην Κεντρική Ελλάδα, υλοποιούνται από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (5η ΥΠΕ), την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων και την Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών ,Ψηφιακές Πόλεις AE – Cities NET S.A.» , της Ψηφιακής Κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος United for Health http://www.united4health.eu. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου «Υποστήριξη Πολιτικών για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών», την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Υγείας.

Την παρουσίαση έκανε ο κ. Π. Σταφυλάς, ιατρός Καρδιολόγος, επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος UnitedforHealth, σε συνεργασία με τον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Μ. Βενιζέλο, Διευθυντή ιατρό Γενικής Ιατρικής, και με τον κ Γ. Ε. Δαφούλα, ιατρό ειδικ. Παθολόγο , επιστημονικό συνεργάτης της e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων.

Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως διαβήτης τύπου 2) από τους θεράποντες ιατρούς με κριτήριο την ανάγκη εντατικής κατ” οίκον παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής. Μέσω των προγραμμάτων αυτών παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε δεκάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών από την 5η ΥΠΕ και τους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας.

Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, η διασφάλιση ισοτιμίας στην πρόσβαση και στη συνέχεια της φροντίδας, όπως και η ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας με ενδυνάμωση του ρόλου των χρηστών-ασθενών και με ιδιαίτερη έμφαση σε ηλικιωμένους και χρόνιους πάσχοντες, αποτελούν θεμελιώδεις στόχους των Ευρωπαϊκών πολιτικών Υγείας.
Αυτοί οι στόχοι συγκλίνουν με τις πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές στην Υγεία και βασίζονται στις δυναμικές συνέργειες Δημοσίων φορέων, Αγοράς, Βιομηχανίας, ασθενών και Ακαδημαϊκού τομέα.

Στην πάνω φωτογραφία οι Υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ κ Μ. Βενιζέλος, της 2ης ΥΠΕ κ. Χ. Πλάτσης και ο επιστημονικός συνεργάτης της e-trikala AE κ Γ.Ε.Δαφούλας.